
Lisans Öğrencilerimizin SCIE Makale Başarısı
Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği 4. sınıf öğrencileri Arda Ener, Faruk Özenç ve Sıla Sarı’nın hazırladığı makale SCIE dizinde endekslenen Archives of Acoustics dergisinde yayımlandı. “The impact of HVAC systems on speech intelligibility in university classrooms” başlıklı makalenin tam metnine aşağıdaki bağlantıdan erişilebilir:
https://acoustics.ippt.pan.pl/index.php/aa/article/view/4136
Sınıflarda konuşmanın anlaşılabilirliği nesnel akustik parametreler ile ölçülmüştür. Çalışmanın deneysel kısmı, ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesindeki D107, D110, A203, T206 ve A208 numaralı dersliklerde gerçekleştirilmiştir. Makalenin özeti aşağıda verilmiştir:
“Üniversite sınıflarında iyi bir konuşma anlaşılabilirliği, öğrencilerin sınıfta gerçekleşen tüm konuşmaları net bir şekilde duyabilmelerini sağlaması açısından öğrenme süreci için çok önemlidir. Konuşma anlaşılabilirliğinin bir hacmin geometrik özelliklerine ve yüzey özelliklerine bağlı olduğu iyi bilinmekle birlikte, diğer faktörlerin de dikkate alınması gerekir. Bunların en önemlileri arasında sınıflarda kullanılan ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme (HVAC) sistemleri yer almaktadır. HVAC sistemlerinden kaynaklanan fan gürültüsü, arka plan gürültü seviyesini (BNL) artırarak konuşmanın anlaşılabilirliğini olumsuz yönde etkiler. Ayrıca, bu sistemlerin neden olduğu hava hareketi odanın akustik parametrelerini değiştirir. Bu dinamik durum genellikle erken tasarım aşamalarında göz ardı edilse de HVAC sistemleri çoğu kez dersler sırasında aktiftir ve akustik parametreleri, özellikle de konuşma iletim indeksini (STI) etkiler. Bu çalışmada, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rafet Kayış Mühendislik Fakültesindeki beş farklı boş sınıfta HVAC sistemlerinin STI üzerindeki etkisi ölçülmüştür. Sonuçlar ilgili standartlara göre değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmelerin sonuçları, akustik alanında çalışan araştırmacılar, mimarlar ve mühendisler için içgörüler sunmaktadır.”
Öğrencilerimizin başarılarının devamını diliyoruz.
Titreşim ve Akustik Laboratuvarı
______________________________________________________________________________________________________________
Bu çalışma, yürütücülüğünü Dr. Öğr. Üyesi Akın Oktav’ın yaptığı, TÜBİTAK tarafından desteklenen 123M884 numaralı 1001 projesi kapsamında gerçekleştirilmiştir. TÜBİTAK’a ve Rafet Kayış Mühendislik Fakültesine destekleri için teşekkür ederiz.